Çocuğun eğitimi ve gelişimi için oyun son derece önemli bir etkinliktir. Çocuklar oyun oynarken kim olduklarını anlamaya başlar, yaşadıkları dünyayla ilgili keşifler yapar, sözcük dağarcığını geliştirir, arkadaşlarıyla olan ilişkilerini güçlendirir. Çocuğun oyun oynaması doğumla başlar ve yaşam boyu sürer. Başlangıçta bebeğin kendi bedeni, el ve ayak parmakları ile annesi oyuncak işlevi görür. Yaşamın ilk yıllarında alınacak oyuncakta aranan özellikler; bebek ağzına götürüp emeceğinden, temiz güvenli yutulmayacak kadar büyük ve yüzüne çarpıp zarar vermemesi için çok sert olmamalıdır.
1. Hareketli Oyuncaklar; Bebeğin yatağının üzerinde bir uçtan diğerine asılmış parlak renkte ve ses çıkaran ipe dizilmiş güvenli oyuncaklar uygundur. Hareketli oyuncaklar her yaşta bebek için ilgi çekicidir. Bebekleri oyalamak, uyarmak, asılı nesnelere odaklamak ve hareketlerini izlemek için kullanılabilir. Bir battaniyeyi güvenli ılık bir yere serin bebeğinizi sırt üstü yatırın bu sırada onunla konuşun hareketli oyuncağı başının üstüne güvenli bir biçimde, onun görebileceği gibi asın. Bunu yatağının üstüne de asabilirsiniz. Bebekler için 20-30 cm uygun bir mesafedir. Daha sonra oyuncakla ilgili bebeğinizle konuşun. Gülümseyerek tepkilerini inceleyin. Eğer bebek oyuncağı ellemek isterse oyuncağı yaklaştırın bu çabası için güzel şeyler söyleyin. Daha sonra oyuncağı ayaklarına doğru hareket ettirerek ayaklarıyla vurması için teşvik edin. Burada dikkat etmeniz gereken bebeğiniz gözleriyle hareketi takip edebiliyor mu, seslere tepki veriyor ağzıyla baloncuklar çıkarıyor mu, keyifle gülümsüyor mu? Bu aktiviteden beklentimiz bunların olması.
2. Çıngırak; Çıngırak bebeğin elleriyle kavrama becerisini geliştirir aynı zamanda boyun kaslarını çalıştırarak başını oynatabilmesi için destekler. Bebeğinizin kasları her gün güçlenir, tutma ve kavrama bebeğin dünyayı görme yöntemidir. Ayaklarına renkli ve ses çıkaran çoraplar takabilirsiniz. Bunları seyretmeyi sever. Çıngırak ve elle tutulan diğer oyuncaklar yuvarlak kenarlı, sağlam olmalı ve kazayla bebeğin yüzüne çarpıp zarar vermemesi için çok ağır olmamalı, bebeğin yüzüne çarpıp sorun olmaması için yumuşak olmalı. Mümkünse bezden yapılanlar kullanılabilir.
3. Ayna; Bebeğinizin başını çevirmesini sağlayarak boyun kaslarını geliştirmesine yardımcı olur. Bebeğinizi bir battaniyenin üstüne koyun bu sırada konuşmayı olanları anlatmayı unutmayın sonra aynayı yüzüne tutun bunu yaparken “işte ayna geliyor...” “bakalım neler olacak” gibi her şey hakkında konuşun. Şarkıda söyleyebilirsiniz. Aynayı sağa-sola, aşağı-yukarı hareket ettirin bu sırada bebeğin başını kontrol edip etmediğine bakın.
4. Yüz üstü yatma zamanı; bu bebeğin vücudunun üst bölümünün ve boyun kaslarının gelişmesi için önemlidir. Bebeklere her gün yüzsütü yatma olanağı verilmelidir. Bazı bebekler bundan hoşlanmayabilir ama yinede deneyin. Güvenli ve ılık bir yere battaniyesini serin ve bebeğinizi dikkatli bir şekilde yüzüstü yerleştirin. Bebeğinizle konuşun. Önüne yanına oyuncaklar koyun aynayı burada da kullanabilirsiniz. Değişik sesler çıkartarak oyuncakları hareket ettirip ilgisini çekmeye çalışın. Bu sırada “ aa burda ne varmış” “hadi başarabilirsin” “ bak oyuncağın burda hadi al bakalım” gibi mutlaka konuşun.
5. Çocuk şarkıları; şarkı ve tekerlemeler bir bebekle iletişme geçmenin en iyi yoludur. Alt değiştirirken yemek yerken aktiviteler sırasında şarkılar söyleyebilirsiniz.
6. Resimli kitaplar okuyun ve resimlere işaret ederek adlarını söyleyin. Küçük bebekler kitapta neler olduğunu anlayamamalarına karşın dinleyecek ve bu deneyime katılmaktan keyif duyacaktır.
Uzm. Psk. Nurdan BEŞEN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder