ÇOCUK VE ERGEN PSİKOLOJİSİ HAKKINDA HER ŞEY

ÇOCUK VE ERGEN PSİKOLOJİSİ HAKKINDA HER ŞEY

26.09.2016

ÇOCUKLARDA AYRILIK KAYGISI VE BAŞ ETME YÖNTEMLERİ


   Çoğu çocuk ilk ayrılık kaygısı belirtilerini 6-7 aylıkken gösterir. 10-18 aylık gibi kaygı üst seviyeye çıkar ve genelde 2 yaş sonrası yok olur. Eğer doğru şeklide yaklaşırsak ilerde okula başlarken vs sorun yaşamazlar. O nedenle yazıyı dikkatle okuyunJ Bu dönemdeki bebeklerin çoğu  anne-baba ya da bakıcıdan ayrı kaldığında kaygılanır. Bu gelişim döneminin normal bir sürecidir. Çünkü anne-babası ya da bakıcısıyla bir bağ kurmuştur,  bu nedenle o yokken endişelenir. Çocuklar ilk 1 yıl anne babalarının yanındayken güvende ve iyi hissederler ancak  ebevynlerinden  ayrılmaya başlamalarıyla birlikte kendilerini tehlike altında ve güvensiz hissederler. Aynı zamanda bu dönemde olan çocuklarda zaman kavramı oluşmadığı için odadan gidenin geri gelmeyeceğini ya da ne zaman geleceğini bilemez. Bunun sonucunda değişik tepkilerle kaygılarını gösterirler. Örneğin; anne-babası odadan çıkarken dehşetle ağlayabilir. Bu durum tabi ki anne-babayı  veya bakıcıyı  oldukça zorlar.
            Ayrılık kaygısı, bazen kardeş doğduğunda ya da evdeki rutinde değişiklikler olduğunda (Bakıcı değişimi, taşınma, okula başlama vb...) ortaya çıkabilir.

Ayrılık kaygısının belirtileri;
·      Anne-baba ya da bakıcıya yapışma
·      Anne-baba ya da bakıcıyı göremediğinde ağlama
·      Yabancılardan korkma
·      Gece ağlayarak anne-babayı çağırma

Ayrılık kaygısı yaşayan çocuklar için öneriler;
            Ayrılık kaygısının bağlanmayla birlikte çıktığını söylemiştim, dolayısıyla bununla başa çıkabilmek için çocukların yok olan şeylerin tekrar geri geldiğini öğrenmeleri gerekir. Bunu destekleyici şunları yapabiliriz;
·      Oda içinde dolaşırken nerede olduğunuzu sesinizle hatırlatabilirsiniz
·      Ce-ee gibi oyunlar oynayabilirsiniz (Çok klişe gelebilir ama sizi göremediğinde de orada olduğunuzu anlaması için ideal bir oyundur)
·      Başka yetişkinlerle de zaman geçirmesi için teşvik edin
·      Kısa süreli ayrılıklar düzenleyin. (Diğer odaya gitmek gibi...)  Görünmeseniz de orada olduğunuzu anlaması için diğer odadayken şarkı söyleyin ya da onunla konuşun)
·      Beklemeyi öğrenmesini sağlayacak oyunlar oynayın. Örneğin, sırayla top yuvarlama oynayabilirsiniz. Hatta çalar saatinizi 10 dk. sonraya kurup saat çaldığında oyun oynayacağız, diyebilirsiniz.
·      Yanından ayrılacağınız zaman çocuğunuza bunu bizzat kendiniz söyleyin, hatta giderken olumlu ve neşeli bir tutum gösterin. Eğer onun yanından ayrılırken siz kaygı yaşıyorsanız, çocuğunuz bunu anlayacaktır ve kendisi de kaygılanacaktır.
 
Çocuğunuz anaokulu ya da oyun grubuna başladığında;
·      Alışması birkaç hafta sürebilir. Onu yavaş yavaş alıştırmalısınız. Örneğin, ilk gün siz de yanında olursunuz, ama diğer gün 2 saat, diğer gün 1 saat, diğer gün 15 dk. gibi yavaş yavaş bu süreyi azaltırsınız.
·      Siz yanından ayrılırken ağlamaya başlasa bile gideceğinizi açık olarak belirtin, ona kısa bir öpücük verin ve “Şimdi gidiyorum ama geri geleceğim” diyerek geri geleceğinizden emin olduğuna inandırarak gidin.
·      Yanına sevdiği bir oyuncağını verebilirsiniz.
·      Çocuğunuz sizi görmeden asla kaçmaya çalışmayın!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder