ÇOCUK VE ERGEN PSİKOLOJİSİ HAKKINDA HER ŞEY

ÇOCUK VE ERGEN PSİKOLOJİSİ HAKKINDA HER ŞEY

7.12.2016

Çocuklara Yeme Alışkanlığı Kazandırmanın Yolları

   Yemek yeme çocuğa erken gelişim dönemlerinde kazandırılaması gereken bir alışkanlıktır. Anneler çocuklarının hep aç olduğunu düşünürler bunun ne kadar önemli olduğunun farkındayım ama gereğinden fazla yedirmek çocuk için karşıt tepki uyandırır ve yemekten kaçınabilir. Çocuğunuzun ihtiyacı doğrultusunda doktorunuzunda önerdiği şekilde öğünlerini düzenlemeniz çok önemli.
   Çocuklar henüz mama sandayesindeyken eline plastik çatal, kaşık vererek yemeğini karıştırmasına izin verin. Çocukların yeme davranışını öğrenme ve sürdürme potansiyelleri vardır. Az yer, üstüne başına döker, etrafı kirletir diye izin verilmeyip aniden  “artık büyüdün kendin yemelisin” gibi bir tavırla karşılaşınca tabiki zorlanacaktır. Özellikle bu konuda ilgi çektiğini gören çocuk buna devam edecektir. Yetişkinlikte ortaya çıkan yeme bozukluklarının nedeni bu ilk yıllarda kazanılmış yanlış yeme alışkanlıklarıdır.

            Yeme alışkanlığı kazandırmak için;

1.     Çocuklar sizden görerek öğrenir. Kendi yapmadığınız bir davranışı ondan bekleyemezsiniz. Örneğin siz anne baba olarak tv karşısında, ayakta yemek yiyorsanız çocuğunuzda böyle yapacaktır.

2.     Yemekler ailede herkesin katıldığı hoş sohbet havasında geçen bir ortamda olmalıdır ki  çocukta yemek masasına oturduğunda mutlu olsun gergin değil.
3.     Çocuğunuza seçenek sunun onun sevdiği bir yemek mutlaka olsun. Yemek alış verişini onuda dahil edin arada sebze meyve seçmesine imkan verin. Yemeği hazırlama pişirme zamanlarında size yardım etmesi yemeğe karşı ilgisini arttırır.
4.     Yemek yedirmek için peşinden koşmayın. Bu ilerde yeme bozuklukları oluşmasına yol açacaktır.

5.     Zorla yedirdiğiniz bir yemeğin sonrki yemekte size olumsuz bir şekilde geri döneceğini unutmayın! Eşinizin tabağıyla ne kadar ilgileniyorsanız onunkiyle de o kadar ilgilenin.

6.     Yemeği yemesi için rüşet teklif etmeyin. Bu zaten yapması gereken bir davranıştır. Rüşvet yemeği reddetme davranışının tekrarlanmasını sağlar.

7. Eğer çocuğunuz yemeze “peki yemiyorsan kaldırayım deyip başka bir şeyle meşkul olun, örneğin eşinizle başka bir şey konuşun. Israr etmezseniz çocuğunuzun yemeğe ilgisini arttırabilirsiniz. Eğer yemezse bir süre sonra acıkacaktır o durumda da diğer yemek zamanına kadar herhangi bir atıştırma vermeyin. Buna dayanmak zor evet ancak bu düzenli bir yemek alışkanlığı edinmesi için çok önemli. Çocuğunuz yemekten sonra “ben acıktım diyorsa”  sizde; “aa üzgünüm yemek saatimiz geçti, üç öğün yemek yiyoruz biliyorsun o yüzden beklemek zorundasın” diyebilirsiniz. Bunu anlaması için çocuğunuzun biraz zamana ihtiyacı vardır ilk seferde anlayamayabilir sabırlı ve kararlı olur fikrinizi değiştirmezseniz çocuğunuz bunu öğrenecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder